تبلیغات
دست نوشت های یک مهندس علوم دامی - راهنمای پرورش گوساله های شیری
دست نوشت های یک مهندس علوم دامی
به امید پیشرفت های چشمگیر جامعه دامپروری

لینکدونی

آرشیو موضوعی

فال حافظ

آرشیو

لینکستان

صفحات جانبی

← آمار بازدید

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

پیج رنک گوگل

پیج رنک سایت شما

پیج رنک

راهنمای پرورش گوساله های شیری

دف از پرورش گوساله ی شیری به دست آوردن جایگزین مناسب برای گله می باشد این جایگزین ها بایستی تلیسه هایی باشند که از نرخ رشد مناسبی برخوردار بوده به طوری که بتوانند در سن تلقیح به وزن و جثه مناسب برسند و با کمترین مشکل اولین زایمان خود را انجام داده و تبدیل به گاوهای شیری پرتوان در گله گردند . بدین منظور رشد گوساله های شیر خوار اعم از نر و ماده در رسیدن به چنین اهدافی در سرلوحه فعالیت مدیران موفق قرار می گیرد .

برای رشد بهینه ، گوساله ها بایستی بتوانند نیازهای غذایی روزانه خود را دریافت کرده و در کنار آن از رشد و تکامل مناسبی در دستگاه گوارش خویش بهره مند گردند .

گوساله ها باید از ۴ تا ۶ روزگی به استفاده از استارتر ترغیب شوند . استارتر اولین خوراک خشکی است که یک گوساله مصرف می نماید . استفاده از یک خوراک مناسب منجر به پیشگیری از برخی اختلالات متابولیکی ناشی از کمبود      ویتامین ها ، نرمی استخوان و نیز منجر به افزایش قابلیت هضم ، افزایش ایمنی بدن در مقابل با بیماری های عفونی ، افزایش سرعت رشد و سلامت گوساله ها ، کاهش سن تلقیح در زمان تلیسگی و … خواهد شد . هنگامیکه گوساله شروع به خوردن خوراک خشک به خصوص استارتر می کند شکمبه شروع به فراهم ساختن مواد مغذی تولید شده در اثر تخمیر نموده و جمعیت میکروبی شکمبه شروع به ازدیاد می نماید . در اثر تخمیر نشاسته حاصل از غلات مصرفی ،  اسید های چرب فرار به ویژه اسید بوتیریک ایجاد می گردد که این اسید چرب در نهایت موجب رشد پرزهای شکمبه و تحریک فعالیت متابولیکی آن می گردد .

نکته قابل توجه در پرورش گوساله ها دادن آموزش کافی به کارگران قسمت گوساله دانی می باشد . در این رابطه باید به آنها آموزش داد که تا وقتی یک گوساله کاملاً سیراب ، شیر می نوشد در پاسخ به عامل گرسنگی می باشد و این همراه است با مکیدن و ضربه زدن به سر پستانک ( Head butting )  و نیز همراه است با تکان شدید دم (Tail Wagging )  و عکس العمل بسته شدن شیار مری . بر عکس وقتی یک حیوان دچار کم آبی ( دهیدره ) شیر می نوشد ، در پاسخ به مرکز تشنگی است بنابر این تکان دادن سر، تکان دادن دم و رفلکس بسته شدن مری را ندارد .

در ضمن جهت داشتن یک سیستم موفق پرورش گوساله ، بهتر است به جای استفاده از سطل ( Bucket ) در زمان شیردهی ، از سرپستانک ( Nipple ) تا زمان از شیرگیری گوساله و در کنار آن باید از دو سطل جداگانه آب و خوراک استفاده گردد.

آب

مصرف آب به عنوان یک ماده حیاتی و برای تشویق گوساله به استفاده از استارتر بایستی همیشه در دسترس گوساله باشد. گوساله هایی که به طور آزاد ، آب در دسترس داشته باشند استارتر بیشتری مصرف می نمایند و روزانه وزن بدن آنها بیشتر افزایش می یابد و تعداد روزهای مبتلا به اسهال برای چنین گوساله هایی کمتر است . محققان گزارش داده اند که در صورت عدم دسترسی گوساله به آب ، مصرف استارتر محدود می شود بنابر این وجود آب و کیفیت آن بسیار حائز اهمیت می باشد . توصیه می شود ضمن مصرف آب از سن ۴ روزگی میزان و زمان در اختیار قرار گرفتن آب برای گوساله کنترل گردد . بهتر است در تابستان نیم تا یک ساعت قبل و بعد از مصرف شیر و در زمستان یک و نیم تا دو ساعت قبل و بعد از مصرف شیر آب در دسترس گوساله نباشد و برای سنجش میزان آب مصرفی توسط گوساله بهتر است خطی نشانگر بر روی سطل در نظر گرفته شود تا در صورت وجود بیماری همانند تب به راحتی قابل تشخیص باشد .

علوفه خشک

گوساله ها ممکن است در سن یک هفتگی به طور غریزی به علوفه خشک پوزه بزنند ولی قادر به مصرف مقداری زیاد تا سن ۸-۴ هفتگی تولد نیستند . انتخاب آزاد علوفه همراه با جیره استارتر در روزهای آغازین زندگی گوساله باعث مصرف کمتر یا بیش از حد علوفه می شود که عدم توازن جیره استارتر گوساله را در بر خواهد داشت . اگر فیبر کافی در جیره استارتر از منابع دانه ای همچون یولاف ، جو ، پوسته سویا و …  فراهم گردد توسعه پاپیلاهای شکمبه صورت خواهد گرفت ،  از هفته سوم به بعد  اگر علوفه مرغوب در دسترس نباشد گوساله مواد موجود در بستر را خواهد خورد و البته این امر      می تواند ناراحتی های گوارشی و اسهال را در پی داشته باشد ، البته توصیه متخصصین بر این است که گوساله ها چند روز اول در کنار شیر مصرفی ، استارتر دریافت کنند و از مصرف زیاد علوفه با کیفیت بالا خودداری شود زیرا در بعضی    گوساله ها ایجاد نفخ می گردد .

استارتر

از نقطه نظر مدیریتی ما می توانیم به این روند با فراهم نمودن دسترسی آزاد آب همراه با یک استارتر با کیفیت              ( استارتری با بافت درشت و زبر) و یا به فرم پلت در چند روز نخست بعد از تولد کمک کنیم . در سن۳ تا ۴ هفتگی شکمبه می تواند به خوبی توسعه یافته و برای تغییر به جیره ای حاوی علوفه آماده باشد . حدود ۲۱ روز  پس از نخستین زمانی که استارتر مصرف می شود طول می کشد تا پرزهای شکمبه توسعه پیدا کند . این زمان توسعه از وقتی است که برای اولین مرتبه استارتر مصرف می شود که می تواند از ۲ روزگی یا ۲۰ روزگی باشد . اینجاست که مدیریت نقش مهمی در میزان توسعه شکمبه و سن از شیرگیری ایفا می کند . کمک به گوساله در خوردن نخستین لقمه های استارتر می تواند اثرات مثبت و چشمگیری در شروع روند توسعه شکمبه داشته باشد . صرف نظر از سرعت رشد گوساله ها در این دوران که می تواند به صورت جبرانی و در طی مرحله پرورش تلیسه اتفاق بیفتد ، مسئله مهم پرورش گوساله هایی با دستگاه گوارش تکامل یافته و سالم است که جهت ورود به مرحله بعد از شیرگیری دچار مشکل خاصی نباشند ( مثل نفخ های مزمن و مداوم ) .

توصیه می شود که در کنار سطل شیر گوساله ها حتماً یک ظرف مخصوص استارتر در نظر گرفته شود تا بلافاصله پس از نوشیدن شیر ، گوساله ها پوزه خود را داخل آن کرده و از استارتر موجود در آن بهره ببرند . ضمناً این دو ظرف با فاصله ای مناسب نسبت به یکدیگر قرار می گیرند که باعث آلودگی خوراک ، آب و شیر نگردد . در ضمن توصیه می گردد هیچگاه ظرف را به طور کامل از استارتر پر نکنید و سعی گردد که استارتر تازه به تازه مصرف شود .

 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

چکنه سفلی

مدیریت وب سایت : مدیریت سایت (مهندس مهدی صبوری)

آخرین پست ها

جستجو

نظرسنجی

  • شما بازدید کننده ی گرامی این وب سایت را در چه سطحی ارزیابی می کنید؟






نویسندگان


استخاره آنلاین با قرآن کریم


چت

تعبیر خواب آنلاین


  • خنثی