تبلیغات
دست نوشت های یک مهندس علوم دامی - قرقاول : مشخصات بیولوژیكی، اهمیت و سودمندیها نكات مدیریتی در پرورش و كنترل بیماری متداول
دست نوشت های یک مهندس علوم دامی
به امید پیشرفت های چشمگیر جامعه دامپروری

لینکدونی

آرشیو موضوعی

فال حافظ

آرشیو

لینکستان

صفحات جانبی

← آمار بازدید

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

پیج رنک گوگل

پیج رنک سایت شما

پیج رنک

قرقاول : مشخصات بیولوژیكی، اهمیت و سودمندیها نكات مدیریتی در پرورش و كنترل بیماری متداول


گردآوری و ترجمه:
مهندس آرش جوانمرد- مهندس قربان الیاسی زرین قبایی،
كارشناس ارشد پژوهشی مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی

معرفی:
جدول شماره یك بعضی از مشخصات بیولوژیكی مشترك گونه قرقاولهای دنیا را به طور خلاصه نشان می دهد.
 

ردیف نام علمی Phasianus-Clochicus
1  وزن نر(اونس)  46-41
2  وزن ماده(اونس)  34-31
3  طول(سانتیمتر)  36-30
4  سرعت پرواز(مایل در ساعت)  48-38
5  محل پراكنش  علفزارها و بوته زارها
6  نحوه جفتگیری  پلی گامی(یك نر با چند ماده)
7  فصل لانه سازی  پیك لانه سازی اردیبهشت تا خرداد
دامنه تخمگذاری فروردین تا مرداد
8  تعداد تخم درهر بار(عدد) 11
9  مشخصات تخم قهوه ای زیتونی
10  طول جوجه كشی(روز)  23
11  میزان زنده مانی(سالانه) 70%
12  مرگ ومیر(سالانه)  3-2 %

توضیحات مترجم: یك اونس معادل35/28 گرم

تاریخچه قرقاول در ایران:
پرورش قرقاول در سالهای اخیر در بسیاری از كشورهای جهان به خاطر استفاده از گوشت، رهاسازی در شكارگاهها و بهره برداری به صورت شكار به یك شاخه مهم از پرورش پرندگان تبدیل شده است. با آن كه پرورش این پرنده در عمل به دلیل ریزه كاریهایش مشكلاتی را در بردارد اما در مقیاس كوچكتر با توجه به قابلیت استفاده از محیط زیست و نادر بودن نوع وحشی آن، یكی از سودآورترین پرندگان نسبت به دیگرا پرندگان همطراز از خود است.
قرقا ول از جمله پرندگان بومی و نادر در ایران است كه در مراتع و بوته زارها زندگی می كند . این پرنده در زبان محلی تورنگ یا تیرنگ نامیده می شود.قرقاول یكی از زیباترین پرندگان ایران است و به نوعی جز مجموعه تنوع زیستی ایران محسوب می شود كه با تغذیه از دانه های گیاهی و حشرات می تواند در حفظ محصولات كشاورزی مفید باشد.
قرقاولهای ایران همه از یك گونه اند ولی با توجه به پراكندگی جغرافیایی و تفاوتهای ظاهری برخی آنها را به 4 زیر گونه تقسیم می كنند:
1- قرقاولهای ارسباران و دشت مغان
2- قرقاولهای تالش از آستارا تا چالوس
3- قرقاولهای گلستان از بابل تا گلستان
4- قرقاولهای سرخس و حوالی رودخانه مرزی هریرود
طبق مدارك موجود در سازمان محیط زیست كشور، این پرنده در دهه چهل شمسی به علت ابتلا به بیماری نیوكاسل مرغی، تخریب محیط زیست و مهاجرت مردم به مناطق میان دشت و ارتفاعات برای ساخت بناهای مسكونی و نیز به علت شكار بی رویه و سم پاشی های مزارع و باغها در معرض انقراض و نابودی قرار گرفت .اما با تلاشهای و پیگیری دوستداران طبیعت و محیط زیست قوانین و مقررات شكار و صید در بیست و نهم خرداد 1346 به تصویب رسید كه به موجب آن حمایت و حفاظت از قرقاول در دستور كار مسئولان قرار گرفت و مناطقی از جنگلها و مراتع شمال ایران به محلهای حفاظت شده برای وحوش نادر تبدیل شد.
در سال 1357 به گواهی اسناد موجود تعداد قرقائلهای موجود در حصار مركز پرورش قرقاول بابل كنار 5000 قطعه بود.در سال 1359 تاسیسات مركز پرورش قرقاول بابل كنار تبدیل به مركز پرورش مرغ لاین و اجداد شد كه امروزه به عنوان یك مركز موفق و بی نظیر در خاورمیانه اقدام به تولید مرغ اجداد كرد.
اهداف تحقیقات قرقاول در ایران:
عمده اهداف پرورش قرقاول در ایران ایجاد پرورشگاههای مناسب و مزارع مادر برای تولید تخم های نطفه دار، رها سازی تعدادی از این پرنده در مكانهای كه نسل این پرنده در حال انقراص است، حفظ ذخائر ژنتیكی كشور، جذب توریست و شكارچیان به مناطق دیدنی و بكر كشور، تهیه قرقاول برای باغ وحشها به منظور بازدید عموم می باشد.
تفاوت ظاهری جنس نر و ماده:
جنس نر و ماده قرقاول كاملا با هم فرق دارند.آنها معمولا از گونه به گونه دیگراز لحاظ رنگ پر متفوتند. نرهای بالغ پرو بال رنگین و دمی دراز و سر و گردن آنها سبز تیره و براق است. قرقاولهای ماده دارای رنگ پرهای نخودی تیره، بالكه های قهوه ای زیاد و به رنگ محیط اطرلف می باشد. قرقائلهای نر دارای صدایی شبیه به كوركور می باشند و غالبا به هنگام هیجان و تحریك سرو صدای زیادی در زیستگاه خویش ایجاد می كنند. نرهای 87/88 سانتیمتر و ماده ها بین 53 تا 62 سانتیمتر طول دارند. سر این پرنده به رنگ سبز براق و پوست برهنه دور چشمش قرمز روشن است.

شكل شماره یك- مشخصات و تفاوتهای ظاهری قرقاولهای نر و ماده را نشان می دهد.

نكات كلیدی در پرورش قرقاول
جوجه كشی:
جوجه قرقاول یك روزه همانند سایر حیوانات تازه متولد شده به مراقبتهای ویژه وبه خصوص دسترسی به غذاهای كافی نیاز دارد. همچنین سالن محل پرورش جوجه ها باید دراری فضای كافی باشد و در ضمن كاملا تمیز و ضدعفونی شده باشد. هر جوجه قرقاول نیاز به 5/0 فوت مربع فضا دارد. كف سالن باید با خاك اره پوشیده شده باشد و هرگز نباید از كاغذ و مواد نامناسب دیگر برای پوشش بستر استفاده كنیم چرا كه جوجه قرقاول در ایستادن روی سطوح صاف، همواره دچار مشكل می شود. هر مادر مصنوعی برای حداقل 200 الی 250 جوجه در نظر گرفته می شود. از آنجایی كه معمولا دسترسی به تخم مرغهای نطفه دار در اواخر بهار و اوایل تابستان امكان پذیر است به منابع حرارتی چندانی برای تولید گرما در سالن احتیاج نمی باشد. معمولا برای اعمال برنامه های نوری در سالن از لامپهای مادون قرمز استفاده می شود. این لامپها باید حاوی پرتوهای نور قرمز رنگ باشد چرا كه نور سفید باعث ایجاد مشكلات دگرخواری و كانیبالیسم در سالن پرورش می شود. دانخوریها معمولا بعد از هفته اول باید عموما در مكانهای از سالن تعبیه شوند كه نور مادون قرمز مستقیما بر مواد خوراكی نتابد زیرا باعث تخریب ویتمسنهای موجود در جیره بخصوص ریبوفلاوین میشود. دمای مادر مصنوعی در هفته اول باید 100 درجه فارنهایت باشد و 24 ساعت قبل از ورود جوجه های قرقاول به سالن باید دمای مناسب در داخل سالن تامین گردد.
نظارت و بازرسی مستمر سالن به خصوص در روزهای اول و دوم ضروری می باشد و عملكرد لامپهای مادون قرمز سالن باید بررسی شود. بعد از هفته اول دمای سالن به تدریج 5 درجه كاهش می یابد تا اینكه نهایتا در 85 درجه فارنهایت باقی می ماند. بعد از گذراندن 4 هفته پرورش از منابع حرارتی كمتری در سالن استفاده كرد ولی بهر حال توصیه می شود كه در هر زمان برای پیشگیری از وقوع مسائلی مانند لرزیدن قرقاولها و دیگر مسائل پیش بینی شده، آماده راه اندازی سیستمهای حرارتی موجود در سالن بود. در دوره تخمگذاری قرقاولها دمای سالن در حدود 70 الی 80 درجه فارنهایت توصیه می شود.
تغذیه:
دسترسی به غذا برای جوجه های قرقاول از ضروریات انكارناپذیر پرورش می باشد. جیره های غذایی پرندگان زینتی و یا بوقلمون توسط چندین شركت تجاری آمریكایی تولید می شود كه قابل اطمینان و توصیه می باشد. جیره آغازین باید حاوی 28 الی 30 درصد پروتئین باشد كه برای برآورد احتیاجات این پرنده برای رشد سریع و پردرآوری ضروری می باشد. جیره های كه به شكل كرامبل و خمیری ارائه می شوند نتایج رضایت بخشی را موجب گردیده اند. اما باید توجه داشت كه جوجه های قرقاول قادر به مصرف خوراك پلت شده تا سن سه هفتگی نیستند.جیرههای غذایی قرقاول باید حتما حاوی كوكسیدواستات باشد تا از ابتلا به كوكسیدوز جلوگیری شود.
 

جدول شماره 2 تركیبات پروتئین جیره غذایی قرقاول را در كل دوره پرورش نشان می دهد.

ردیف  هفته پرورش  مقدار درصد پروتئین  توضیحات
1  4-1 30-28  استارتر
2  8-4 24  اگر جیره 24 درصد نتوانیم تهیه كنیم تا 7 هفتگی می توان از جیره استارتر استفاده كرد
3 8-12 21  دو هفته قبل از رها سازی قرقاولها به ازای هر 100 پرنده 2 پوند دانه ذرت كامل به عنوان مكمل در سالن پخش می شود

جدول شماره 3 مقدار غذای مصرفی هر قرقاول را درطی دوره های مختلف پرورش نشان می دهد.

 مقدار غذای مصرفی به ازای هر پرنده(پوند) دوره پرورش ردیف
0/25  5-0 1
1  8-6 2
1  8 هفته به بعد 3

بر طبق جداول NRC 1994 سایر احتیاجات غذایی قرقاول به صورت ذیل محاسبه شده است.

جفتگیری 17-9  8-4 0-4  
2800 2700 2800 2800 مقدار انرژی
15 18 24 28 پروتیین
0/68 0/8 1/40 1/5 لیزین
 0/30  0/30 0/47 0/50 متیونین
2/5 0/53 0/85 1 كلسیم

احتیاجات آب:
آب از نیازمندیهای اصلی قرقاولهای جوان محسوب می شود.خنكی و تمیزی آب باید همواره رعایت شود. ابتدا می توان از سنگهای رنگین و سنگ مرمر در ظروف آب قرقاولها استفاده كرد تا از خیس شدن آنها در نتیجه ورود به داخل آبخوری جلوگیری كند. محل قرار گرفتن آبخوریها باید دور از خارج از محل نصب مادر مصنوعی باشد. یك قرقاول در حال رشد به 2 الی 5 گالن آب نیاز دارد و 200 قرقاول در حال رشد بعد از دو هفته اول روزانه به 5 گالن آب نیاز دارند.

كانیبالیسم و پركنی:
قرقاولهای پرورشی تمایل به كانیبالیسم و پركنی یكدیگر را در دوره رشد دارند. این مسئله معمولا هنگام كمبودهای تغذیه ای و نبود آب و غذای كافی و دمای مناسب سالن اتفاق می افتد. ازدحام بیش از حد جوجه ها معمولا در مواقع استفاده از نور سفید در سالن مشاهده می شود. وقتی كانیبالیسم شروع می شود كنترل آن غیر ممكن است و معمولا تمام تلاشیهای مربوط را باید بر روی جنبه های پیشگیری قضیه باید معطوف كرد.
4راهكار مدیریتی برای اطمینان از پیشگیری وقوع كانیبالیسم و پركنی توصیه می شود كه عبارتند از:
1- تهویه:
دمای سالن پرورش باید حالامكان در حدود 70 درجه فارنهایت باشد.جریان هوای ورودی و خروجی باید تمام ذرات معلق جامد را از سالن خارج كند ویك شرایط مناسب محیطی در داخل سالن پرورش حاكم باشد.
2- كنترل نور:
معمولا استفاده از برنامه نوری مناسب شروع تخمگذاری را تحریك می كند. معمولا در طول هفته 75 وات نور باید فضای در حدود 150 فوت مربع را پوشش دهد. جدول زیر بعضی از راهكارهای مدیریتی كنترل نور در داخل سالن را نشان می دهد.
ردیف روزهای تخمگذاری توصیه مدیریتی
1 5 خاموش كردن لامپها
2 7 كاهش روشنایی سالن
3 16-15 تعییر نور به رنگ آبی
4 35-21 برنامه نوری روزانه مداوم

3- وضعیت پرهای بدن:
وقتی جوجه ها به سن 21 روزگی رسیدند. معمولا روزانه یكبار با اسپری آبپاشی می شوند. در این مورد سعی میشود كه خود پرهای قرقائلها خیس گردد و تا حدامكان از خیس شدن بستر اجتناب باید نمود. این روش باعث تحریك توسعه پرها و پردرآوری می شود. این راهكارمناسب در بارندگیهای احتمالی كه هنگام رها سازی پرنده در طبیعت اتفاق می افتد. حداقل استرس را به پرنده وارد خواهد نمود و باعث خواهد شد كه پرنده سریعا خود را با محیط اطراف سازش دهد. به جای اسپری آب می توان در هنگام بارش ملایم باران قرقاولها را به حیاط مجاور سالن پرورش هدایت نمود.
4- فضای مناسب و پوشش بستر سالن:
تامین فضای مناسب و كافی در رشد جوجه های قرقاول تاثیرگذار می باشد. در اكثرا موارد پوشش بستر بهتر است از خاك اره باشد. در هر حال پوشش بستر نباید از مواد غیر استاندار باشد.
 

جدول ذیل اندازه محوطه باز مجاور سالن پرورش را بر حسب سن قرقاولهای پرورشی نشان می دهد.

ردیف  هفته پرورش  فضای مناسب( فوت مربع به ازای هر پرنده)
1 6-3 5
2  8-6 10
3  بیش از 8 40

اصول بهداشتی سالنهای پرورش قرقاول:
سركشی مداوم و پیوسته گل پرورشی، رمز موفقیت یك دوره پرورشی و تضمین كننده سلامتی گله است. به عنوان مثال اگر مشاهده شود كه پرندگان در یك جا بیش از حد اذحام نموده اند و یا به حالت غیر طبیعی ایستاده اند و یا مشاهده مرگ و میر و تلفات غیر طبیعی در سالن، مواردی است كه ما را در تشخیص به موقع و سبب شناسی وقایع كمك می كند. باید همواره به خاطر داشت كه پیشگیری بیماری بیش از درمان باید مورد توجه قرار گیرد. از اصول بهداشتی لازم در سالنهای پرورش قرقاول تمیزی و ضدعفونی سالن و تجهیزات و عاری بودن اقلام غذایی از كپك و قارچهای آلوده كننده می باشد.
قرقاولها اكثرا به بیماریهایی كه مرغ دچار می شود با همان علائم به آن امراض مبتلا می شوند. از بیشترین بیماریهای رایج بین قرقاولها می توان به كوكسیدیوز، آلودگهای انگلی، مسمومیتهای قارچی و بوتولیسم اشاره نمود. كه در صورت مشاهده یكی از نشانه های آلودگی به این بیماریها باید سریعا دامپزشكان و متخصصان مربوط را به كمك طلبید.
كوكسیدیوز:
كوكسیدیوز از متداولترین بیماریهای قرقاولهای پرورشی می باشد. كه همواره برای جلوگیری از وقوع كوكسیدیوز از كوكسیدیو استات در جیره غذایی قرقاولها استفاده می شود.
بوتولیسم:
بوتولیسم نوعی مسمومیت است كه بر اثر خوردن سم ناشی از باكتری كلستریدیوم بوتولینیوم ایجاد می شود. در بین پرندگان این بیماری بیشتر در ماكیان و قرقاولهای پرورشی و اردكهای وحشی دیده می شود. نشانه های بیماری ظرف چند ساعت بروز می كند. نشانه های بیماری در مرغ شامل خواب آلودگی، ضعف و عدم كنترل پیشرونده پاها و بالها و گردن می باشد. فلجی موقت از دیگر علائم این بیماری می باشد.
سینگاموس تراكیا:
GapWorm ، كرم نماتودهای قرمز رنگی هستند كه در نای و گاهی در برونشها بزرگ زندگی می كنند و معمولا در قرقاولها دیده می شوند. نشانه های بیماری شمال تنفس با دهان باز، تنگی نفس و لرزش سر می باشد. قرقاولهایی كه به بیماری دچار می شوند تنفس با دهان باز، نفس و لرزش سر دارند و پرندگانی كه بشدت مبتلا می شوند سرانجام خفه می

Reference:

1-Fish, Wildlife and Marine Resources Bureau of Wildlife.2003. Pheasant Rearing Guide. Department of Envirorment Conservation. New York State University. Personal Communication.

2-Gates, J.M. and J.B. Hale. 1974. Seasonal movement, winter habitat use, and population distribution of an east central Wisconsin pheasant population. Tech. Bull. 76. Wisconsin Department of Natural Resources.

3- Minnesota Department of Natural Resources. 1985. The Pheasant in Minnesota.

4-Minnesota Departmant of Natural Resources. 2001. Winterizing Minnesotas Landscape for Wildlife

5- Trautman, C.G. 1982. History, Ecology and Management of the Ring-necked Pheasant in South Dakota.Wildlife research Bulletin No. 7 South Dakota Department of Game, Fish and Parks.

حسین
یکشنبه 23 مهر 1391 09:35 ب.ظ
سلام
مطلب خوبی بود واقعا
کم اینجوری در مورد قرقاول مطلب دیده بودم.
ممنون مهندس
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

چکنه سفلی

مدیریت وب سایت : مدیریت سایت (مهندس مهدی صبوری)

آخرین پست ها

جستجو

نظرسنجی

  • شما بازدید کننده ی گرامی این وب سایت را در چه سطحی ارزیابی می کنید؟






نویسندگان


استخاره آنلاین با قرآن کریم


چت

تعبیر خواب آنلاین


  • خنثی