تبلیغات
دست نوشت های یک مهندس علوم دامی - مطالب شهریور 1391
دست نوشت های یک مهندس علوم دامی
به امید پیشرفت های چشمگیر جامعه دامپروری

لینکدونی

آرشیو موضوعی

فال حافظ

آرشیو

لینکستان

صفحات جانبی

← آمار بازدید

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

پیج رنک گوگل

پیج رنک سایت شما

پیج رنک

آنستروس و استروس در گاوهای شیری

آنستروس و استروس در گاوهای شیری 

 

تعیین دقیق ،درست و موثر فحلی در گاو شیری از مهمترین اجزا یك برنامه مدیریت تولید مثلی در صنعت گاوشیری است . استروس (estrus=heat) یا فحلی دوره ای است كه حیوان ماده به حیوان نر اجازه جفت گیری می دهد وآنستروس دوره ای است كه فحلی در دام بروز نمی كند .تشخیص نادرست فحلی گاوداران از عوامل اصلی اختلاف در برنامه های تولید مثلی یك گله می باشد . مشاهده انفرادی گاوها در زمان فحلی به دلیل زیر مشكل می باشد : 

تخمدان گاو عمل منظمی ندارد ووجود اشكال درچرخه تولید مثلی (فحلی )باعث ایجاد آنستروس گاو می شود . همچنین مشاهدات كم دقت پرورش دهندگان با عث تشخیص نادرست گاوهای فحل می شود كه دلیل دوم متداول تر می باشد . سطح گستردگی این مشكلات در بین گاوها متفاوت است . درصد گاوهایی كه تا 60 روزگی فاقد چرخه نرمال فحلی می باشند دامنه ای كمتر از 5 درصد تا بیش از 20 درصد دارند و درصد خطا (شكست ) در دوره فحلی دامنه ای از (15 › )تا (60 › ) درصد دارند . 

تشخیص مشكل (معضل) :

ثبت معاینات دامپزشك در مورد تخمدان های گاو در تعیین مشكل بسیار مهم می باشد .معاینات حداقل هر ماه یك بار انجام می شود . به طوری كه برای تعیین آنستروس یا خطای فحلی ثبت تاریخ نخستین فحلی و مشاهدات صورت گرفته ضروری می باشد . اگر در گله ای این ركورد وجود نداشته باشد یا تولید كننده اقدام به ثبت اطلاعات نكرده باشد جمع آوری و ثبت اطلاعات قدم اول در شناسایی مشكل می باشد . هر چند كه جمع آوری این اطلاعات برای انجام مقایسات درست و معنی دار 6 تا 9 ماه طول می كشد . ركوردهای گرفته شده از دوسوم گله (كل گله )جمع آوری میشود .

آنستروس (anestrus) :

تشخیص گاوهایی كه دارای كیست تخمدانی می باشند ، اگر بیش از 15 درصد گله دارای كیست باشد برای رفع مشكل باید اقدام جدی نمود بر اساس داده ها و اطلاعات ثبتی در مورد معاینات گاوها ، هر دام را تا 90روز بعد از زایش باید آزمایش نمود . معاینات هر ماه یك بار انجام می شود درصد گاوان (قبل تا از 60 روز پس از آبستنی ) كه تا 60 روزگی فعالیت تخمدانی نشان می دهند محاسبه و بررسی می شود . اگر بیش از 10درصد دام های گله ای ، فعالیت تخمدانی نداشته باشند ( نسا روز 60 پس از زایش ) دارای یك مشكل می باشند . اگر معاینات 2 بار در ماه انجام شود درصد گاوان مورد معاینه و مورد ارزیابی قرار گرفته به همراه نتایج آن قبل تا 35 روزگی و 45روزگی مشخص می گردد .به طوری كه در یكی از معاینات عدم فعالیت تخمدان مشخص می شود . گله ای كه بیش از 35 درصد دام هایش تا روز 35 آبستنی مواجه با عدم فعالیت تخمدانی شود و یا وجود بیش از 5 درصد دام های غیرفحل تا روز 45 آبستنی ،نشان از یك معضل در آنستروس می باشند . 

اگر معاینات بیش از دو بار در ماه صورت بگیرد درصد دام های معاینه شده و نتایج آنها در تاریخ های قبل از 24 ،32و40 روز بعد از زایش ذكر میشود به طوری كه حداقل یك معاینه برای تست فعالیت تخمدانی دام انجام می شود . در گله های نرمال ، 50 درصد گاوان تا روز 24 دارای فعالیت تخمدانی بوده و برای زمان های دیگر بیش از 70 و 95 درصد ذكر شده است . 

 

متوسط روزهای بعد از زایش در گاوهای نرمال(Britt.j.etal j.Anim.sci.39:915 -919) 

متوسط 

24

38

روز بعد از زایش (1) در هنگامی كه 95 در صد گاوان فعالند . 

40 روز 

63 روز

هنگامی كه 70 درصد گاوان دارای فعالیت می باشند . 

32 روز 

50 روز

نوع فعالیت 

فعالیت تخمدانی (2) 

فعالیت فحلی (3) 

خطاهای فحلی

كیست تخمدانی 

محاسبه تعدادروزاز زایش تا مشاهده فحلی نخست در گاو در تشخیص خطا بسیار موثراست . 

تعیین متوسط (میانگین ) روزها تا نخستین فحلی و درصد گاوانی كه فحلی آنها قبل از 50 و 63 روزگی (بعد از زایش )مشخص شده است . بیش از 70 درصد گاوان فحل تا 50 روزگی و بیش از 95 درصد گاوان تا 63 روزگی تعیین وضعیت می گردند . به طوری كه اگر تعداد روز تا فحل نخست بیش از 50 تا 63 روز باشد وجود یك مشكل در فحلی گله حتمی می باشد . تغذیه ناكافی و عفونت رحمی 2 دلیل عمده در ایجاد آنستروس گله گاوان شیری است و انرژی در این میان اهمیت ویژه ای دارد . همچنین توجه به جفت ماندگی ، تیپ و مساله زایش ، سخت زایی Dystocica در گله ضروری می باشد . 

منبع : دامدار شماره 154

 Anestrus and Detection 

ADIS , Varner ,M ,A. 

مترجم : مهندس احمد صلاحی همدانی 

 

شناسایی عوارض ناشی از مصرف تفاله تازه گوجه فرنگی و شیوه مناسب مصرف آن در تغذیه گاو های شیری

شناسایی عوارض ناشی از مصرف تفاله تازه گوجه فرنگی و شیوه مناسب مصرف آن در تغذیه گاو های شیری

 

چكیده :

تفاله گوجه فرنگی به عنوان ضایعه كارخانجات رب سازی با توجه به داشتن انرژی بالا به عنوان ماده ی مغذی در تغذی گاو های شیری مورد استفاده قرار می گیرد . به دنبال گزارش بیماری در یك گاوداری با مراجعه به محل علائمی مشابه اسیدوز ناشی از مصرف زیاد مواد پر انرژی مشاهده گردید . با توجه با تاریخچه بیماری مشخص شدن مصرف زیاد از حد تفاله تازه گوجه در وعده اول بدون آمادگی قبلی و شروع بیماری بلافاصله بعد از مصرف آن، نتایج بدست آمده از معاینه دام و درمان نشان دهنده اسیدوز ناشی از مصرف زیاد تفاله گوجه فرنگی و مشابه علائم اسیدوز ناشی از مصرف مواد پر انرژی بود . همچنین بهترین شیوه مصرف تفاله تازه گوجه فرنگی طرح تغذیه تدریجی دام ها با افزایش روزانه تا حداكثر مصرف در چند وعده به جای در اختیار گذاشتن آزاد تفاله تازه گوجه فرنگی در آخور ها شناسایی گردید.

مقدمه :

تفاله تازه گوجه فرنگی محصول استحصال رب از گوجه فرنگی تازه در كارخانجات رب سازی بوده كه استفاده مناسبی از آن به عمل نمی آید . در استان گلستان بیش از 7427 هكتار به زیر كشت می رود و تولید آن به بیش از 2121180تن بالغ می شود . تفاله گوجه فرنگی حاوی حدود 9/22 %پروتئین خام ، 15% چربی و 3/30% الیاف خام می باشد . این ماده دارای ویتامین های زیاد بوده و فقط از نظر ریبوفلاوین فقیر است ، ولی میزان قابل توجهی كاروتن دارد . استفاده از تفاله گوجه فرنگی به میزان 15% در جیره گاوهای شیری نتایج خوبی به دست آمده است . ارزش غذایی و تركیبات شیمیایی تفاله گوجه فرنگی در منابع مختلف گزارش شده است . دی سی چرخ تفاله گوجه فرنگی را حاوی 67% تی دی ان ، پروتئین خام 21% ، چربی خام 10%، الیاف خام 25% و خاكستر 6% گزارش نمود . نتایج آنالیز این ماده غذایی در آزمایشگاه مركز تحقیقات استان گلستان نشان داد كه تفاله گوجه فرنگی تازه حاوی 2/14% پروتئین خام ، چربی خام 26/8% والیاف خام 45/4 % خاكستر می باشد . تفاوت ارزش غذایی گوجه فرنگی در منابع مختلف احتمالاً مربوط به ارقام و واریته و طریقه استحصال رب می باشد . 

روش كار :

با توجه به تفاله تازه گوجه فرنگی همزمان با فصل برداشت آن در فصل تابستان اقدام به بازدید از دامداریهایی كه از تفاله تازه گوجه فرنگی استفاده می كردند گردید . طبق گزارشات صاحب گاوداری واقع در شمال گرگان در تاریخ مرداد ماه سال 1380 بر شیوع بیماری در گاوهای شیری با علائم بی اشتهایی و یك مورد مرگ ناگهانی با مراجعه به محل و گرفتن تاریخچه دامدار اشاره به شیوع بیماری بلافاصله بعد از خوردن تفاله تازه گوجه فرنگی بعد از وعده اول داشت كه همه سال به همین صورت اقدام به دادن تفاله تازه گوجه فرنگی به طور ناگهانی به گاوها بدون هیچ مشكلی می كرد . نهایتاً مشخص گردید كه میزان تفاله گوجه فرنگی داده شده مشابه سال قبل بوده ولی تعداد گاوها به علت فروش به نصف تقلیل یافته است و در واقع دامدار طبق عادت گذشته به همان میزان قبلی سال گذشته آخور ها را ازتفاله پر می كرد بدون در نظر گرفتن تعداد گاوها ، اقدام به خوراك دادن گاوها نموده است . گاوها به طور ناگهانی به غذایی خوش خوراك مواجه شده و به میزان زیادی از آن مصرف كرده بودند كه مدتی بعد از خوردن خوراك همگی دچار کاهش اشتها تا قطع اشتها شده بودند و فقط میل شدید به خوردن آب نشان داده بودند و دامدار اشاره به تغییر رنگ مدفوع به رنگ قیر تا سیاه در تعدادی از دامها داشت . همزمان در گروه زیادی از دامداری ها از تفاله تازه گوجه فرنگی استفاده می كردند بی اشتهایی ، میل به خوردن آب ، بیحالی ، افزایش ضربان قلب و تنفس ، توقف حركات گوارشی ، عدم وجود مدفوع در ركتوم ،فرورفتگی شدید چشمها ، افتادگی چشمها ، افتادگی شكم به همراه جمع شدگی مایعات در شكمبه و تموج و خشكی پوست مشاهده گردید . با گرفتن نمونه از شكمبه دامهای مبتلا PH ای در حدود 4 به دست آمده ، علایم بدست آمده از معاینات و تاریخچه نشان دهنده ابتلا دامها به اسیدوز حاد بود . تمامی دامهای مبتلا به اسیدوز از طریق خوراكی و عمومی درمان گردیدند . 

نتایج:

با توجه به اینكه دامدار توانایی نگهداری تفاله گوجه فرنگی را نداشته و تفاله در صورت عدم مصرف سریع غیر قابل مصرف می گردید و دامدار ها نیز هر سال بایستی با توجه به ظرفیت مصرف نهایی خود از ابتدا فصل تولید تفاله گوجه فرنگی اقدام به خرید كنند و در نتیجه از ابتدا با حجم بالایی از تفاله گوجه فرنگی مواجه شده كه بایستی همه را به مصرف دام از ابتدا برسانند كه مشكلات ناشی از اسیدوز را خواهند داشت یا باتوجه به تغذیه تدریجی بخشی را به مصرف دام رسانده و بقیه را دور ریخته تا تمامی دامها به مصرف نهایی برسند . در تابستان سال بعد 1381 با توجه به اثرات زیان آور مصرف تفاله تازه گوجه فرنگی در دامداری هایی كه از تفاله تازه استفاده می كردند طرح تغذیه تدریجی تازه گوجه فرنگی در جیره گاوهای شیری به اجرا در آمده و دامها به صورت تدریجی و در وعده 3 وعده به میزان كم روزانه تغذیه شدند كه در طی 2 هفته تمامی دامها توانایی مصرف ازتفاله تازه گوجه را پیدا كردند و باقیمانده تفاله مصرف شده تاروز مصرف نهایی نیز روزانه بر روی زمین در مقابل آفتاب خشك گردید و سپس به تغذیه دام ها به میزان توصیه شده رسید . تمامی دامهای مبتلا به اسیدوز حاد در سال 1380 حدود 8 ساعت بعد از درمان دچار اسهال سیاه وقیری رنگی ناشی از خونریزی ایجاد شده در اثر كنده شدن مخاط پرز شكمبه در قسمتهای پایین تر گردیدند و به تدریج حال دام ها رو به بهبود گذاشت و شروع به تغذیه نمودند . از دامهای در مان شده یك مورد به علت عدم به حركت افتادن حركات دستگاه گوارش تلف گردید . در سال 1381 با توجه به اجرای طرح تغذیه تدریجی دامها تمامی دامها بدون بروز علائم اسیدوز حاد و بی اشتهایی و اسهال به خوبی از تفاله تازه گو جه مصرف نمودند و هیچگونه كاهش تولیدی نیز مشاهده نگردید ، فقط در تعداد اندكی از دامها اسهال خفیف مشاهده گردید كه بررسی های به عمل آمده مشخص گردید دامهای پر خور دامداری بوده اند كه بیش از سایر دامها از تفاله تازه گوجه مصرف نمودند . 

بحث :

تفاله تازه گوجه فرنگی به عنوان ضایعه كارخانجات رب سازی به شمار می آید كه با توجه به آنالیز تفاله گوجه فرنگی درآزمایشگاه بخش تحقیقات دامپروری مركز تحقیقات استان گلستان و محاسبه میزان انرژی آن معادل 4700 تا 5700 كالری در گرم ، در جیره دام به عنوان یك ماده پر انرژی برابر با جو مورد مصرف قرار می گیرد كه با توجه به وجود اسیدهای سیتریك ،تارتاریك ، سوكسینك ،اگزالیك ،اربیك ،فرمیك و آلوتنیك دارای PH اسیدی می باشد . خوردن مقادیر زیادی از تفاله گوجه فرنگی كه دارای قابلیت تخمیری بالا به همرا انرژی بالا و اسیدیته بالایی می باشد باعث افزایش اسیدیته شكمبه و كاهش PH آن به 5 گشته كه باعث نابودی باكتری ها و تك یاخته های تجزیه كننده سلولز و افزایش فعالیت لاكتوباسیل ها و افزایش فشار اسمتیك و جذب مقادیر زیادی از جریان خون به داخل شكمبه و افزایش غلظت خون و كم آبی بافت ها و توقف حركات گوارشی شده كه در اثر افزایش میزان اسیدوز خون عمل تامپونی بیكربنات پلاسما قادر به ایجاد اسید و باز خون نبوده و اسیدوز حاكم می گردد و همراه با آن فشار خون كاهش یافته و در نتیجه با كاهش میزان اكسیژن در بافتهای سطحی و افزایش اسیدیته خون در اثر تنفس سلولی مواجع خواهیم شد . همچنین جربان خون در كلیه كاهش و موجب كاهش یا قطع ادرار و گاهی شوك و مرگ می گردد . افزایش اسیدیته خون بر قشر خاكستری مغز اثر گذاشته و باعث نكروز آن شده كه با علائم سستی ، بی اشتهایی ، بی حالی ، تلو تلو خوردن و زمین گیری تظاهرمی یابد . بنابراین دامدار می بایست همواره تفاله تازه گوجه فرنگی را ، به تدریج روزان افزایش داده تا به جای در اختیار گذاشتن آزاد آن در آخورگاو دامها به مصرف تدریجی آن عادت داده تا بدون هیچ عارضه ای به مصرف حداكثر از تفاله گوجه فرنگی برسند . 

منابع مورد استفاده :

1- آمار نامه كشاورزی سال رزاعی 81-80 سازملن جهاد كشاورزی استان گلستان 

2- Blood , D.C& Radostiris , O.M .(1995) verterinary Medevin . seven .Th.Ed.Bailler tindal

3- Church ,D.C (1986) . Livestock food and feeding , published by 0 and 13 books inc U.S.A

4- Douglas , G.M &Kennet ,M.A (1974) lead content of food stuffs . environmrntal health Perspective

5- Evkerle , J.r. &Harvey ,C.D. (1984) .Journal of food science .volumwe 49 .

6- Gould ,A.G (1974) .Tomato Production , Processing and quality evaluation . the aVI Publushing company 

7- Prito ,V.GIOffer ,F.franeia ,A .Mailoline , A,I . (1988) . Jn annali dolla facolta di napoli protein chemical composition , sigestibility in vivo and nutritive value of tomato shin seed silage .

نویسندگان :

محمد حسن پناه كارشناس محقق مركز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان گلستان 

دكتر مجید یحیایی مدیر مجموعه بیمارستانی خصوصی دامپزشكی دكتر یحیایی

مجله دامدار شماره 159

شهادت امام جعفر صادق را بر عموم مسلمین تسلیت می گوییم.

چکنه سفلی

مدیریت وب سایت : مدیریت سایت (مهندس مهدی صبوری)

آخرین پست ها

جستجو

نظرسنجی

  • شما بازدید کننده ی گرامی این وب سایت را در چه سطحی ارزیابی می کنید؟






نویسندگان


استخاره آنلاین با قرآن کریم


چت

تعبیر خواب آنلاین


  • خنثی